Jeremy Hodgen och Dylan Wiliams är båda internationellt kända matematikdidaktiker, forskare och föreläsare. Deras teorier om formativ bedömning har blivit mycket uppskattade av pedagoger och skolutvecklare världen över.
Hur bedömer lärare elevens kunskaper? Hur anpassar lärarna undervisningen till den enskilde elevens förmågor? Hur blir eleverna själva medvetna om sitt eget lärande? Boken ger råd och olika tips kring formativ bedömning i matematik, ett arbetssätt som naturligtvis kan användas i alla skolans ämnen.
Internationell forskning har visat att formativ bedömning är det absolut effektivaste arbetssättet att öka elevers lärande .Betydande forskning om bedömning visar på vikten av konkret och konstruktiv återkoppling. Texten tar upp hur lärare effektivt använder sig av framåtsyftande återkoppling. Författarna ger förslag på olika strategier som fungerat för lärare och som påverkar elevers lärande.
Formativ bedömning kan tillämpas genom klassrumsdialoger, bedömning och återkoppling samt kamrat- och självbedömning.
Boken tar upp följande 5 principer för ökat lärande:
- Börja lärandet där eleven befinner sig och låt eleverna koppla nya kunskaper till sina tidigare kunskaper och inte bara lägga till ett nytt lager.
- Eleverna är själva aktiva i sitt lärande - lärandet måste göras av dem, det kan inte göras åt dem.
- Elever måste samtala om sina uppfattningar om matematik, både i helklass och i grupp då de bygger upp sitt matematiska språk.
- Eleverna måste förstå syftet med det som ska läras. De måste också ha en uppfattning om vad de kan i förhållande till kunskapskraven. Endast om de har förstått detta kan de få makt att överblicka och styra över sitt eget lärande i rätt riktning så att de själva kan ta ansvar för det.
- God feedback visar elever hur de kan förbättra sig. Feedbacken fokuserar då på styrkor och svagheter i ett arbete och på vad som behöver förbättras. Sådan feedback alla elever att prestera bättre.
I boken kan du bl a läsa om hur du arrangerar samtaltal i matematiken, hur du använder läroboken på ett formativ sätt och olika exempel på feedback, själv- och kamratbedömning.
Jeremy Hodgen och Dylan Wiliams bok Mathematics inside the black box är översatt till svenska av utbildningsförvaltningen i Stockholm, där den använts i olika matematikprojekt.